(H)eerlijk rundvlees

Bereidingswijzer rundvlees

Bieflappen

Bereiding Bakken: 10 á 12 minuten, Grill of Barbecue: 9 á 10 minuten Nodig voor 2 personen: 250 á 300 gram
Bijzonderheden:

- Bieflapjes (baklapjes) zijn vrij mals en daardoor uiterst geschikt om te bakken.

- Afhankelijk van uw voorkeur gaar of ten dele gaar gebakken.

Biefstuk

Bereiding Bakken: 5 á 7 minuten, Grill of Barbecue: 6 minuten Nodig voor 2 personen: 200 á 250 gram
Bijzonderheden:

- Van het rund worden verschillende biefstukken gesneden. De (dikke) Hollandse biefstuk, de kogelbiefstuk en de haasbiefstuk. De Hollandse en kogelbiefstuk zijn beiden steviger van structuur dan de haasbiefstuk.

- Snel dichtschroeien en de zaak in beweging houden is bij dit vlees erg belangrijk.

Braadvlees

Bereiding lapjes; Braden: 30 minuten, Smoren: 30 á 45 minuten Nodig voor 2 personen: 250 gram (stuk) 300 gram (lapjes)

Entrecote

Bereiding Bakken: 5 á 7 minuten, Grill of Barbecue: 8 minuten Braden: 16 á 20 minuten (stuk), nodig voor 2 personen: 350 á 400 gram
Bijzonderheden:

- Entrecote is gesneden van de dunne lende (wordt ook wel lendebiefstuk genoemd) en heeft een klein vetrandje.

- Als u liever het vetrandje verwijdert doe dat dan pas na het bakken. Juist door dat randje blijft het vlees sappig en pittig van smaak.

Gehakt

Bereiding Bakken: 10 á 15 minuten, Grill of Barbecue: 10 á 12 minuten Braden: 18 á 20 minuten, nodig voor 2 personen: 250 gram
Bijzonderheden:

- Rundergehakt moet u niet te lang bakken. Dit gehakt is sneller droog dan half-om-half dat voor de helft uit varkensvlees bestaat wat meer vet bevat.

- Platte schijven zijn sneller bereid dan ronde ballen.

Haasbiefstuk

Bereiding Bakken: 3 á 5 minuten, Grill of Barbecue: 5 minuten
Nodig voor 2 personen: 250 gram

Bijzonderheden:

- Haasbiefstuk is het mooiste en meest malse deel van het rund. Andere benamingen zijn ossehaas of runderhaas.

- Een rund heeft slechts zo'n twee tot vijf kilo haas. Dat is heel weinig. Vandaar dat het vlees prijzig is, maar lekker!

Hacheevlees / poulet

Bereiding Stoven: 90 á 120 minuten, Smoren: 150 minuten
Nodig voor 2 personen: 250 gram

Bijzonderheden:

- Hacheevlees staat eigenlijk voor runderlappen. Het zijn die delen van het rund die hun malsheid bereiken als ze lang op het vuur staan.

- Zeer geschikt voor goulash, oven- en stoofschotels.

- Hachee en andere pruttel-gerechten winnen aan smaak als u ze nog een dag laat staan.

Hamburger

Bereiding Bakken, Grill of Barbecue: 7 minuten
Nodig voor 2 personen: 160 á 200 gram

Bijzonderheden:

- Tip: laat de hamburger niet te lang bakken, dan wordt hij droog.

Riblap

Bereiding Stoven: 120 minuten, Smoren: 150 minuten
Nodig voor 2 personen: 250 á 300 gram

Bijzonderheden:

- Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen en daardoor het snelst te bereiden. Na circa twee uur stoven zijn deze lapjes echt lekker mals.

- Omdat vlees een zeer veelzijdig produkt is, is nooit op de minuut aan te geven hoe lang u het vlees moet bakken, braden of stoven. Het is ook een kwestie van ervaring opdoen.

- Bedenk als u de jus afmaakt, dat er veel smaakstoffen zitten in het aanbaksel in de pan. Met een houten spatel kunt u die eenvoudig losroeren.

Rollade

Bereiding (500 gram), Aanbraden: 5 minuten, daarna stoven: 20 minuten
Nodig voor 2 personen: plm. 350 gram

Bijzonderheden:

- Bij het rund onderscheiden we de doorregen rollade en de filet- of lenderollade. Het malsere vlees van de bil is sneller gaar dan het vlees van de borst.

- Na bereiding bevat rundvlees weinig vet, nauwelijks 10 gram vet per 100 gram.

- Na het braden de rollade minstens 10 minuten laten rusten. Vleessappen en warmte verspreiden zich dan gelijkmatig. Bovendien kunt u de rollade dan gemakkelijker snijden.

Rosbief

Bereiding (500 gram), Braden, Grill of Barbecue: 20 minuten
Voor 2 personen: 250 gram

Bijzonderheden:

- Rosbief is altijd een groot stuk vlees en er kan een mooi dun vetlaagje op zitten. Dat houdt het vlees lekker mals, na de bereiding kunt u dat randje er gerust afsnijden.

- Na bereiding moet het vlees binnenin nog rood zijn.

- Een verkeerd gesneden rosbief eet niet prettig. Snijd het vlees altijd in dunne plakken. De vleesvezels liggen in een bepaalde richting en bij het snijden moet u het mes daar dwars op zetten.

Rundervinken

Braden: 15 á 20 minuten

Bijzonderheden:

- Rundervink bestaat uit rundergehakt, omwikkeld met een dun laagje mager rundvlees.

- Rundervinken tijdens braden vaak draaien om ze mooi bruin en gaar te krijgen.

Schenkel

Bereiding Koken / Trekken: 150 á 180 minuten
Nodig voor 1.5 liter bouillon: 375 gram

Bijzonderheden:

- Schenkels zijn afkomstig van het bovenbeen, ze bestaan uit vlees met been en merg. Merg en been zijn rijk aan smaak- en geurstoffen die vrijkomen als ze lang in een hete vloeistof zijn gedompeld.

Soepvlees

Bereiding Koken / Trekken: 150 á 180 minuten
Voor 2 personen: 250 gram

Bijzonderheden:

- Soepvlees samen met een mergpijpje maakt de bouillon extra krachtig. De duur van het trekken is afhankelijk van de dikte van het stuk vlees.

- De bouillon mag niet koken.

- Soepvlees voor bouillon altijd opzetten in koud water. Is het vlees bestemd voor een salade of ragout, dan opzetten met warm water waardoor de smaak meer in het vlees blijft.

Sucade

Bereiding Stoven of Smoren: 120 á 150 minuten
Nodig voor 2 personen: 250 á 300 gram

Bijzonderheden:

- Stooflappen is een verzamelnaam. We rekenen daartoe de sukadelappen, de riblappen en de doorregen lappen.

- Sucadelappen zijn gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door dit vlees. Dit peesje lijkt na bereiding op sucade en is ook eetbaar. Daaraan ontleent dit vlees zijn typische smaak en structuur die door velen worden gewaardeerd.

Verse Worst (saucijsjes)

Bereiding Braden: ca. 15 minuten, nodig voor 2 personen: 250 gram.

Bijzonderheden:

- Wanneer je saucijsjes direct bakt kunnen ze open barsten. Tip: leg ze eerst in heet water, zet de pan op het vuur en laat deze een paar minuten tegen de kook aan komen. Als u ze daarna bakt blijven ze heel.

- Of niet eerst voorkoken maar tijdens het braden het velletje met een vork inprikken zodat het vet eruit kan.