(H)eerlijk rundvlees

Herefords

Raszuivere Hereford dieren kenmerken zich door bruin gekruld haar, met op een aantal plaatsen typisch wit. Zo is de kop van de koe grootdeels wit, heeft ze een witte streep op de schoft, onderaan het lijf is er een wit gedeelte en ook het puntje van haar staart is wit. Omdat de onderste delen van de poten ook wit zijn lijkt het net of de Hereford witte sokken aan heeft. De dieren zijn hoornloos.

De Herefords zijn rustige dieren met een zachtaardig karakter.

Doordat de Hereford-koe nog dicht bij z'n natuurlijke oorsprong staat, een soort oerkoe en niet echt is doorgefokt voor de vleesproductie, zijn ze sterk en hebben een bijzonder hoge natuurlijke weerstand. Ziekten komen daardoor zelden voor.

De Hereford is een sobere koe, die houdt van sober voer. Geen mais en krachtvoer; de koeien doen het prima op alleen gras, liefst grof en ruw. Dit gras winnen wij deels van ons eigen land, dat wordt bemest met de stalmest uit onze eigen potstal, maar ook van onbemest natuurland in de nabije omgeving. Door deze sobere manier van voeren groeien de dieren in hun eigen langzame tempo, waardoor een vollere smaak van het vlees ontstaat. Onze Hereford's produceren dus uit alleen lokaal ruwvoer hoogwaardig vlees.

De Hereford koeien zijn bijzonder vruchtbaar en kalven gemakkelijk af. Het geboortegewicht van de kalveren is laag, in het algemeen tussen de 35 en 45 kilogram. In combinatie met een fijne botstructuur leidt dit tot geboorten, waarbij menselijke hulp normaliter achterwege kan blijven. Bij ons zogen de kalfjes gedurende minimaal een half jaar bij hun moeder, waardoor ze op een natuurlijke manier een goede groeistart meekrijgen.